Sunday, June 19, 2011

Resipi Laksa Sarawak


Bahan A
Perencah laksa Sarawak
Bungkus Bihun (dicelor)
Paket serbuk kari ayam/daging
Paket Fish Cake
Biji Limau Kasturi (Belah 2)
Minyak Masak
Garam Dan Perasa
Santan


Bahan B
Keping Tauhu (Digoreng & Dihiris Nipis)
Biji Telur (Digoreng & Dihiris Nipis)
Ekor Ayam Direbus (Ambil Isi Ayam Sahaja)
Bawang Merah Secukupnya(Digoreng Garing)
Tauge Secukupnya

Bahan C-(Sambal)
Tangkai Cili Merah
Ulas Bawang Merah
Ulas Bawang Putih
Udang Kering Ikut Suka
(Semua Bahan Ini Dikisarkan)
Atau Campurkan Sambal Udang Yeos (Lagi Sedap)

Cara Menyedia Laksa.
Tumiskan perencah laksa dahulu hingga naik bau. Selepas itu masukkan air dan rebuskan perencah laksa tadi gaul hingga sebati.
Masukkan Serbuk Kari ikut kesukaan anda. Setelah kuah pekat, masukkan fish cake dan tambah bahan perasa dan garam.Kuah sebati dan masak bolehlah dihidang.
Ambil Bihun taburkan bahan b dan bahan c, perah limau kasturi, siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA ..DAN RASAKAN KEENAKKAN LAKSA SARAWAK..!!!!

No comments: